Voorzitter Raad van Toezicht Ivo Opstelten wil steuntje in de rug geven

“Je bent als bestuurder niet trots op jezelf, maar op je vereniging”

Het bestuur van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) is gevormd, de adviesraad wordt verder opgetuigd en ook de raad van toezicht is inmiddels rond. Het RVVB heeft zo de nodige slagkracht en kan verder aan de slag. Ex-minister Ivo Opstelten is voorzitter van die raad van toezicht. Met al zijn bestuurlijke ervaring een bepalende aanwinst voor het RVVB. Zelf spreekt hij liever over ‘een steuntje in de rug geven aan al die verenigingsvrijwilligers’. In dit E-magazine een exclusief vraag- en antwoord interview met oud-burgemeester én sportliefhebber Opstelten.

Voorzitter van de raad van toezicht van het RVVB. Hoe is dat zo op uw pad gekomen?

“Sport vormt een belangrijk element in mijn leven. Ik heb zelf gehockeyd en ik roei nog steeds. Verder ben ik bestuurlijk actief geweest in de sportwereld. Mijn rechtenscriptie had als titel ‘gemeente en de sport’. En ik mag graag in De Kuip komen. Sport zie ik als bindmiddel van de samenleving. Toen ik benaderd werd om in de raad van toezicht van het RVVB te gaan zitten, vond ik belangrijk dat ook anderen uit de sportwereld aansloten met de nodige praktijkervaring. Dat is het geval. Ik heb vervolgens een vergadering bijgewoond en daar was ik erg tevreden over. Daarom heb ik ook ja gezegd tegen het voorzitterschap. Ik zie mijn taak als het geven van een steuntje in de rug van al die 500.000 vrijwilligers die zich inzetten voor hun sportclub.”

Kunt u dat laatste toelichten?

“We hebben het in Nederland goed geregeld. Sinds juni 2021 hebben we de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen, het RVVB en een gedragscode. Dat zijn prima hulpmiddelen om al die vrijwilligers te helpen met goed besturen. Want besturen is leuk werk en je doet het nooit alleen, maar altijd in teamverband. Samen neem je besluiten, je deelt waardevolle ervaringen en boekt resultaten. Het mooie vind ik dat het helemaal niet gaat om boven jezelf uit te stijgen, want je doet het samen. Besturen gaat niet om status. Je bent als bestuurder niet trots op jezelf, maar op je vereniging.”

“Wel heb je in een bestuur een aantal vaardigheden nodig. De ene heeft een bepaalde deskundigheid, de andere is juist daar weer beter in. Ook moet je als bestuur een visie hebben. Waar wil je naar toe met de vereniging? Wat is je focus? Naast draagvlak, is ook heel belangrijk dat je je eigen weerstand regelt en oog en oor moet hebben voor het tegengeluid van je leden. Het register voor verenigingsbestuurders helpt die vrijwillige bestuurders met opleidingen, een gedragscode en informatiebijeenkomsten om hen zo een steuntje in de rug te geven. Ik zeg met opzet steuntje, wat meer is het eigenlijk niet.”

Wat voegt het RVVB dan toe in uw ogen en is er geen sprake van een afschrikeffect?

“Wat ik een heel aansprekend instrument vind, is die gedragscode. Die bestaat uit vier essentiële punten, waaraan iedere sportbestuurder moet voldoen. Je moet zorgvuldig, deskundig, betrouwbaar en besluitvaardig zijn. Op het moment dat je daar zichtbaar aan voldoet, kom je in het register. In mijn ogen is dat een heel eenvoudig hulpmiddel om goed te kunnen besturen. De gedragscode is normerend, het is zeker geen examen en er is al helemaal geen sprake van een afschrikeffect. Het is gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. En dat je vanzelfsprekend de gedragscode als leidraad neemt voor je handelen als bestuurder.”
“Belangrijk is wel dat de wet, die gedragscode en het RVVB meer onderwerp van gesprek worden. Kijk eens op de website, ga naar een bijeenkomst en volg de e-learning. En neem van mij aan: het is ontzettend leuk om in een bestuur te zitten. Ik zeg altijd maar zo van ‘besturen is heel anders dan werken.’”

U bent burgemeester geweest van Doorn, Dalen, Delfzijl en ook Utrecht en Rotterdam. Daardoor had u ook veel contact met sportbestuurders en vrijwilligers. Wat zag u zoal? En wat wilt u hen meegeven?

“Laat ik vooropstellen dat de inzet van al die 500.000 vrijwilligers geweldig is. Wel zijn de tijden veranderd. We zijn allemaal druk en bezig, maar het is belangrijk om die bestuursfuncties te blijven vervullen en mensen daarvoor te benaderen. Je hebt er echt iets aan om in het bestuur te zitten en zeg niet van ‘ik heb geen tijd’, want als je er eenmaal over praat, dan ga je het ook heel vaak doen. Het is gewoon fijn om jouw vereniging verder te helpen. Nu en in de toekomst.”

Recent is de Ajaxzaak Overmars. Deelt u de conclusie dat als er meer aandacht komt voor grensoverschrijdend gedrag er ook meer aan het licht komt?

“Grensoverschrijdend gedrag in een sportvereniging is onacceptabel. Daar past alleen een zero tolerance beleid bij. Als bestuur moet je dat ook altijd uitdragen, waarbij de eerste en meeste aandacht uit moet gaan naar de slachtoffers. Het is heel belangrijk dat het onderwerp aandacht krijgt. Die publiciteit is meer dan terecht. Dat betekent bespreken in de vereniging, ook écht doorvragen, invoeren van meldpunten en het benoemen van vertrouwenspersonen. Het moet een blijvende plek op iedere bestuursagenda krijgen. Als bestuur moet je zorgen voor een veilige omgeving. En het besef moet er zijn dat het ieders verantwoordelijkheid is en dat het in alle geledingen van een sportvereniging voor kan komen.”

Wat is de stip op de horizon van het RVVB? Met andere woorden wat hoopt u dat er de komende jaren bereikt wordt?

“Dat iedereen weet dat het register voor verenigingsbestuurders er is. Daarnaast dat er heel veel bestuurders meedoen aan allerlei activiteiten van het RVVB én dat er ook heel veel sportbestuurders zijn die in het register staan.”

Streamer:
Naast Ivo Opstelten maken ook Kees Jansma (sportpresentator), Samira Abbadi (Erasmus Universiteit Rotterdam), Lars Westhoff (sportrecht advocaat) en Dr. Lonneke Roza (Hoofd Maatschappelijke Betrokkenheid NN Group en ervaren bestuurder) deel uit van de raad van toezicht.

Auteur:
Erik Riemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.