RVVB ‘On Tour’

Wij voeren de aankomende tijd een nationaal onderzoek uit, waarbij we langs elke provincie in gesprek gaan met verenigingsbestuurders en de politiek. Hieruit willen wij een beter beeld krijgen van het verenigingsleven en dit presenteren richting de Tweede Kamer en de Minister. Het doel is om wensen, behoeften en zorgen onder verenigingsbestuurders onder de aandacht te brengen en sport- en subsidiebeleid in positieve zin aan te passen naar dat wat volgens verenigingsbestuurders noodzakelijk is voor toekomstbestendige clubs.

Help je ons mee? Schrijf je dan via onderstaande knop in voor één van de 12 gesprekken!

Belangenbehartiging voor vrijwillige verenigingsbestuurders

Het gaat ons om jou als bestuurder, wij zijn jouw klankbord. Wij willen de bestuurders van de verenigingen een gezamenlijke stem geven. Het gaat hierbij om gezien worden, erkenning, ondersteuning en waardering voor het vak besturen. Dat is namelijk wat het is, een vak.

Wat betekent  RVVB voor jou?

  • Vertegenwoordiging verenigingsbestuurders

Wij vertegenwoordigen jouw stem als bestuurder bij bonden en overheden. Het besturen van een vereniging is de afgelopen jaren steeds complexer geworden: denk aan grensoverschrijdend gedrag, nieuwe wetgeving (WBTR/AVG) en de stijgende energiekosten. Wij bundelen jullie zorgen en wensen en kaarten dit aan.

  • Vraagbaak

Je staat er als bestuur(der) niet alleen voor. Je kan bij ons terecht met vragen over jouw rol als bestuurder (aansprakelijkheid, bestuursvergadering, enz) en met vragen over de vereniging. Dit kan om juridische, arbeidsrechtelijke of andersoortige vragen gaan.

  • Verbinden

Wij verbinden bestuursleden zowel fysiek als digitaal. Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden, er is veel kennis en kunde aanwezig om gebruik van te maken.

  • Vergroten van kennis en kunde

Graag dragen wij bij om de kennis en de bestuurlijke vaardigheden zo hoog mogelijk te houden onder vrijwillige verenigingsbestuurders. 

Sluit je gratis aan

Sluit je kosteloos aan bij RVVB. Volg onderstaande stappen om in het register te worden opgenomen en erkend bestuurder te worden:

– Maak de E-Learning (Basisopleiding verenigingsbesturen)
– Lees de gezamenlijke gedragscode. Wij willen met elkaar zorgen dat we als branche op de juiste manier omgaan met onze verantwoordelijkheden.
– Vraag een VOG aan via ons mocht je deze nog niet hebben.

Sluit je aan en word lid

Kernwaarden

Betrouwbaar, deskundig, zorgvuldig en besluitvaardig. De geregistreerde verenigingsbestuurders onderschrijven deze kernwaarden en de daarbij behorende gedragscode.

Kennis vergroten

Samen het vak verenigingsbestuurder verder professionaliseren en de kwaliteit verhogen. Door de gratis E-Learning Basis Opleiding Verenigingsbesturen aan te vullen met cursussen, trainingen, intervisie en het kennisdelingsplatform Clubnited.

Loket voor ondersteuning

We staan voor je klaar met vragen over jouw rol als bestuurder. Daarbij signaleren wij de behoeften van verenigingsbestuurders, met als doel beleidsmakers te bewegen om het beleid aan te passen aan wat de verenigingsbestuurder nodig heeft.

RVVB Sportdebat

Bekijk hier het sportdebat van 9 november 2022; “Oplossingen voor energiecrisis en inflatie”. Onder leiding van dagvoorzitter Daniel Klijn (auteur “Besturen met een visie”), gaan Peet Mercus (NOC*NSF), Rudmer Heerema (Tweede kamerlid VVD), Hanna Wintzen-Kernkamp (bestuurder van 2 sportverenigingen & adviesraad RVVB), Mohammed Mohandis (Tweede kamerlid PVDA) en Ivo Opstelten (voorzitter RvT RVVB) in gesprek over de oplossingen. Bekijk hier het gehele debat
Hoe zou je het vinden als de sportvereniging waar jij/je kind al jarenlang actief is, opeens de deuren zou sluiten?
De lokale sportclubs hebben het zwaar. Uit onderzoek blijft dat een kwart van de sportverenigingen overweegt zijn accommodatie deze winter te sluiten vanwege oplopende kosten.
De RVVB en de BAV roepen alle Nederlanders op ons culturele erfgoed, het verengingsleven, te beschermen. Help ons mee en teken de petitie! Met genoeg handtekeningen kan dit kabinet niet om ons heen en kunnen we er daadwerkelijk voor zorgen dat al die amateurclubs die essentieel zijn voor ons, onze kinderen en de buurt, de deuren open kunnen houden.

Blijf op de hoogte!

Indien u op de hoogte gehouden wilt worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verenigingsbestuurders en andere interessante aanbiedingen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Nieuwsberichten

Column Daniel Klijn bestuurder RVVB

Ik wens jullie de allerbeste besluitvorming toe in 2023!  Verenigingsbestuurders hebben niet eerder voor grotere uitdagingen en problemen gestaan als in 2022 en 2023 gaat er absoluut […]

Minister Conny Helder wil met de RVVB in gesprek

Minister Conny Helder wil met de RVVB in gesprek over de problemen die sportclubs ondervinden door de stijgende energiekosten. Om die gesprekken goed te kunnen voeren hebben […]

Vrijwillige sportclub bestuurders luiden de noodklok; angst voor sluiting, dalende ledenaantallen door oplopende energierekening

Bijna een derde van de verenigingsbestuurders overweegt hun accommodatie gedeeltelijk of volledig te sluiten tijdens de wintermaanden Een overgrote groep vrijwillige sportverenigingsbestuurders voelt zich over het algemeen [...]

RVVB levert bijdrage aan een gepubliceerd boek van Mulier Instituut

In september 2022 is er een interessant boek gepubliceerd van Mulier instituut over samenwerken aan een positieve sportcultuur (Sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut in Nederland). Verschillende onderwerpen passeren de revue: #gokken, #grensoverschrijdendgedrag, #racisme en #discriminatie, #LHBT+ [...]