Interview met bestuurders RVVB

JULLIE DOEN DIT WERK VRIJWILLIG, WAAROM IS DAT?
Daniel: “Wij richten ons in ons dagelijks werk ook op verenigingsbestuurders.

Lion organiseert de Nationale Sport Vakbeurs al voor de 12e editie en zelf werk ik al 15 jaar met verenigingsbestuurders door middel van trainingen, cursussen en boeken. Daarom gaat deze doelgroep ons aan het hart. We zien verenigingen als cultureel erfgoed en zetten ons graag in om dit te beschermen.”

HOE ZIJN JULLIE OP HET IDEE GEKOMEN EEN ONDERZOEK ‘ON TOUR’ TE DOEN?
HOE ZIET DE TOEKOMST ERUIT?

Daniel: “We waren 5 dagen voor kerst nog aan het bijkomen van het energiecrisisonderzoek en alle politieke- en media aandacht die dat kreeg. We voelden en merkten dat er onder verenigingsbestuurders meer zorgen leven dan alleen de stijgende energiekosten. We wilden dat dieper onderzoeken.”

Lion: “Zo waren we tussen kerst en nieuwjaar alweer begonnen aan de eerste voorbereidingen: 12 verenigingen in 12 provincies vinden, vragenlijsten maken, onderzoekteam samenstellen, Daniel en Lion beginnen allebei te lachen.

Daniel: “Veel mensen in de Tweede Kamer waarderen wat we doen, dus we gaan wel even zo door. En nog veel belangrijker, we krijgen enorm veel positieve reacties van verenigingsbestuurders wat veel energie geeft.”

Lion: “We willen een platform zijn voor verenigingsbestuurders waar zij terecht kunnen met al hun vragen en een goede gesprekpartner zijn voor lokale en landelijke beleidsmakers die zich richten op verenigingsondersteuning.” planning maken. Het was aardig wat werk..”

Daniel: “Maar het heeft ook veel opgeleverd!”

HOE VERLIEP DE TOUR? WAT IS JULLIE HET MEESTE BIJGEBLEVEN?

Lion: “Het was heel bijzonder om mee te maken. We werden overal hartelijk ontvangen en iedereen wilde graag zijn of haar verhaal vertellen. Soms zaten we al om 6 uur ‘s morgens samen in de auto, met koffie en een croissantje voor onderweg, om op tijd in Friesland te zijn.”

Daniel: “We hadden ook Tweede Kamerleden uitgenodigd om te komen luisteren. Zo hebben we één avond samen met Mohammed Mohandis 3 uur heen en 3 uur terug naar Groningen in de auto gezeten. Kun je het je voorstellen: 6 uur lang over
sport praten.”

Lion: “En snel voor de sessie begint ergens een broodje eten in een Groningse snackbar. Lekker gezond, dat soort dingen vergeet je nooit meer.”

Daniel: “Tijdens de mediacampagnes stonden onze telefoons roodgloeiend. Om 6.00 uur werd ik al uit mijn bed gebeld om interviews te geven van het NOS journaal tot aan Hart van Nederland.”

Lion: “Ik was achter de schermen bezig alle media en politieke vragen te coördineren terwijl ik net een enkeloperatie achter de rug had en nog steeds in het gips liep. Soms dachten we: ‘waar zijn we in vredesnaam aan begonnen?’.”

Daniel: “Maar als je dan ziet dat er 50 verenigingsbestuurders (meer mocht helaas niet) uit heel Nederland naar Den Haag komen tijdens het sportdebat om steun te betuigen aan het rapport waar we hard aan hebben gewerkt dan weet je waar je het voor gedaan hebt.”

HET HELE ONDERZOEK LEZEN? KLIK HIER!